ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Στοχευμένους και εντατικούς ελέγχους σε κλάδους και επιχειρήσεις που παραβιάζουν συστηματικά την Εργατική Νομοθεσία προανήγγειλε από το Μάιο η υπουργός Εργασίας τονίζοντας ταυτόχρονα ότι θα μείνουν <<εκτός>> διαγωνισμών του Δημοσίου και χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ε.Ε..

Οι έλεγχοι αφορούν σε οικονομικούς κλάδους που είτε παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας, είτε το μεγαλύτερο αριθμό παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας που έχουν ήδη εντοπιστεί από το πληροφοριακό σύστημα του ΣΕΠΕ. Οι κλάδοι στους οποίους θα γίνουν και οι περισσότεροι έλεγχοι και οι οποίοι παρουσιάζουν την μεγαλύτερη παραβατικότητα είναι: τουρισμός και εστίαση (π.χ. εστιατόρια, ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.ά.), εμπόριο, παροχή υπηρεσιών, υπηρεσίες φασόν (π.χ. ένδυση), μεταποίηση κ.ά. 
 

Οπως τονίζει η Ευρωβουλή, η αδήλωτη εργασία έχει σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, οι οποίοι αναγκάζονται να δεχτούν επισφαλείς και συχνά επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, πολύ χαμηλότερες αποδοχές, σοβαρές παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων και προστασία σημαντικά υποδεέστερη εκείνης που ορίζει η νομοθεσία περί εργασίας και κοινωνικής προστασίας, χάνοντας τις δέουσες κοινωνικές παροχές, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και τις ευκαιρίες διά βίου μάθησης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώνει τον εργαζόμενο τον οποίο απασχολεί το πρόστιμο κυμαίνεται στα 10.550 €.

Αδήλωτη εργασία

Στοιχεια επικοινωνιας (GR)

Ιερά Οδός 307, Αιγάλεω 122 44
T: 210 531 00 61
E: info@tax-solution.gr